Ciasto z czerwonej fasoli

Fasola czerwona jest źródłem witamin, szczególnie z grupy B oraz zawiera wysoką zawartość białka. Co najciekawsze ma go więcej niż mięso. Bogata jest także w potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Według naukowców zawiera także substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Ma także dużo błonnika, więc jest idealna dla osób odchudzających się, pomaga także usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Jest symbolem kuchni meksykańskiej, dlatego występuje tam praktycznie we wszystkich daniach.

Fasola_czerwona_z_puszki

 

 

Z fasoli możemy zrobić danie meksykańskie, kotlety dietetyczne, gulasz, zupę, a także dodać ją do różnego rodzaju sałatek, a nawet przygotować ciasto.

Fasolę czerwoną możemy kupić w puszce lub ugotować. Przy wyborze drugiej opcji zalewamy ją wodą na 8 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie stawiamy garnek z fasolą na gazie i wodę doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy i gotujemy w nowej wodzie.

Dziś mam dla Was dwa ulubione przepisy na zdrowe i dietetyczne Brownie z czerwonej fasoli. Ciasto jest bardzo dobre, zdrowe i idealne dla osób, które nie przepadają za tą fasolą, ponieważ jest ona niewyczuwalna w smaku. Dla mnie jest to jedno z najlepszych deserów.

Brownie z czerwonej fasoli

fasolowe

Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej
4 jajka
7 łyżek cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść żurawiny lub rodzynek

Polewa:
50 g czekolady gorzkiej
20 g masła

fasolowe2

Przygotowanie:
1. Białko oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodając powoli cukier.
2. Żółtka zblendować z fasolą na gładką masę.
3. Wymieszać pianę z masą fasolową, dodać kakao, sodę oraz bakalie. Wszystko wymieszać.
4. Masę przelać do keksówki o długości ok. 25 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. C i piec 45 minut.
5. Masło roztopić w małym garnku, dodać połamaną czekoladą i mieszać aż się rozpuści. Polać nią ciasto.

Wegańskie brownie

brownie-z-fasoli-2

Składniki:
2 szklanki suchej fasoli
4 banany
2 łyżki karobu lub kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki cukru
szczypta chilli w proszku
garść bakalii, np. orzechów posiekanych, żurawiny, rodzynek

DSC08519_edited

Przygotowanie:
1. Fasolę namoczyć w wodzie, min. 10 godzin i ugotować w wodzie.
2. Fasolę zblendować razem z bananami na gładką masę
3. Do masy dodać cukier, karob, bakalie i chilli. Całość wymieszać.
4. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Masę przelać do foremki i piec około 35 minut.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *