Sezon na przeziębienia już otwarty

Zaczęła się już jesień, a wraz z nią chłodniejsze dni i noce. Co za tym idzie – częściej się przeziębiamy. Zarazić się możemy także od innych osób, w kolejce w sklepie, w szkole, czy pracy. Dlatego warto postarać się o to, by wzmocnić swoją odporność.

Przeziębienie jest chorobą zakaźną, wywołaną przez wirusy. Zarazić się można drogą kropelkową, gdy jakaś osoba kaszle lub kicha. Największa zachorowalność jest w sezonie jesiennym i wczesnowiosennym. Z tego powodu jeśli jesteśmy zdrowi, to powinnyśmy unikać w tych porach roku wizyt w przychodniach lekarskich, bo wejdziemy do nich zdrowi, a wyjdziemy chorzy z jakąś infekcją.

Jak się leczyć?

Możemy wyleczyć się z naturalnymi sposobami albo dostępnymi preparatami w aptece.

Po pierwsze musimy zadbać o higienę snu. Osoby wypoczęte rzadziej się zarażają od innych, a organizm potrafi zwalczyć każdą infekcję. Mają także większą możliwość koncentracji i zapamiętywania.

Ponadto warto wychodzić na zewnątrz i dotleniać mózg.

Właściwa dieta

Ogromny wpływ na odporność ma właściwa dieta. Najważniejsze są zdrowe jelita, ponieważ występują w nich limfocyty, które chronią organizm przed różnymi czynnikami chorobowymi zgodnie z przysłowiem „odporność zaczyna się w jelitach”. Powinnyśmy spożywać:

– owoce oraz warzywa – minimum 5 porcji dziennie, ponieważ są źródłem witamin i minerałów.
– kiszonki – kapustę, buraczki, ogórki. Zawierają one miliony bakterii probiotycznych, które potrafią przywrócić równowagę probiotyczną w jelitach. Stymulują także układ immunologiczny.
– jogurty naturalne – warto wybierać takie, które zawierają najwięcej żywych kultur bakterii. Zwiększają one odporność organizmu i odbudowują florę bakteryjną.
– powinnyśmy spożywać produkty wzmacniające odporność, takie jak: czosnek, tran, sok z buraka czerwonego, sok z pokrzywy, kiełki roślin, natkę pietruszki, miód, pyłek kwiatowy, cebulę, dziką różę, aronię.
– Ponadto powinnyśmy unikać spożywania śmieciowego jedzenia zawierającego konserwanty, ulepszacze, spulchniacze, barwniki, cukier.

Rozgrzewający napój

W sezonie jesienno -zimowym możemy przygotować także wzmacniający syrop z imbiru, miodu i cytryny. Pomoże on utrzymać naszą odporność. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie.

Składniki:
1 cytryna
miód
2 cm imbiru

Przygotowanie:
Cytrynę oraz imbir kroimy na małe kawałki. Na dno wlewamy 2 łyżki miodu. Następnie układamy na nie wartwę cytryny i miodu. Robimy tak kilka razy. Słoik wkładamy do lodówki na około dobę. Po tym czasie jest gotowy. Pijemy codziennie jedną łyżkę.

Gdy wymienione wyżej naturalne sposoby zawiodą, dopiero wtedy przychodzi czas na stosowanie produktów aptecznych.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *