Samo zdrowie – surówki idealne na zimę

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o siebie. Pomoże nam w tym odpowiednia dieta, ponieważ za ich pomocą możemy dostarczyć odpowiednich witamin i składników mineralnych. Dzięki temu uda się nam uniknąć przeziębienia.

Gdy na dworze jest zimno, to często się przegrzewamy, wchodząc np. do sklepów. Niskie temperatury oraz coraz krótsze, ponure dni robią swoje. Dlatego warto zadbać o to, żeby spożywać dużo owoców i warzyw. Wzmacniają one odporność, chronią przed przeziębieniem, ponieważ są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a także zawierają witaminy A,C oraz E. Znajdziemy je w dyni, szpinaku, marchewce, pomidorach, papryce, brokułach. Osoby zdrowe, których dieta jest urozmaicona i bogata w warzywa i owoce nie muszą obawiać się niedoboru witamin.

Zdrowie na talerzu

Surówka z marchewki

Zawiera beta-karoten, witaminę A. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy.

Składniki:
2 sztuki marchewki
½ sztuki jabłka
sok z cytryny

Marchewkę należy zetrzeć z jabłkiem, dodać sok z cytryny i wszystko wymieszać.

Surówka z selera

Seler jest źródłem wielu witamin. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Dostarcza także witaminy z grupy B.

Składniki:
½ sztuki selera
1 łyżka jogurtu
garść rodzynek

Seler zetrzeć, dodać jogurt, rodzynki. Wszystko wymieszać.

Surówka z buraków

Buraki zawierają bardzo dużo żelaza, wzmacniają układ krwionośny.

Składniki:
2 sztuki ugotowanych buraków
1 łyżeczka soku z cytryny

Buraki zetrzeć na tarce, dodać sok z cytryny.

Surówka z pora

Składniki:
1 por
2 jabłka
4 łyżki majonezu
kawałek białej kapusty drobno poszatkowanej
sól, pieprz do smaku

Pora pokroić w drobne kosteczki, kapustę drobno poszatkować, jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wszystko razem wymieszać i dodać majonez.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:
500 g kapusty kiszonej
2 jabłka
2 marchewki
1 cebula
50 ml oliwy
pieprz
cukier do smaku

Kapustę kiszoną pokroić na małe kawałki. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Następnie poszatkować cebulę. W misce wymieszać wszystkie składniki.

Surówka z kalarepy

Składniki:
2 kalarepy
4 marchewki
1 jabłko
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu
1 łyżka majonezu

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce. Wszystko razem połączyć, dodać jogurt i majonez. Doprawić do smaku.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *