Lato zamknięte w słoiku – przetwory na zimę

Pewnie teraz bywają u nas dni, w jakich narzekamy na wysoką temperaturę i tęsknimy za chłodem. Jednak lato bardzo szybko zleci i będzie nam brakować słońca, dorodnych warzyw oraz owoców. Nastanie zima, okropna i zimna. W sklepach będą tylko jabłka, marchewki, pietruszki, ziemniaki, czy seler. A my będziemy marzyć o pysznych truskawkach, jagodach, czy fasolce szparagowej. Czy możemy je jakoś zatrzymać?

Słoiki w spiżarce

Oczywiście, że tak! Lato jest idealnym momentem na przygotowywanie przetworów. Na bazarkach zakupimy w niskiej cenie dorodne owoce i warzywa. Pomysłów na przetwory jest tysiące, a pohamować może nas tylko wyłącznie własne lenistwo. Niektórzy sceptycy powiedzą, że po co się męczyć, jak w sklepach spożywczych są gotowce produkty. Oczywiście jest tak, ale kupując je, nie mamy pełnej wiedzy na temat procesu przygotowywania. Zawierają też one masę szkodliwych składników, dodatków, dużo cukru, czy szkodliwego syropu glukozowego. Producenci mogą nawet wykorzystywać do tego celu spleśniałe warzywa, czy owoce. Nie lepiej samemu się postarać i zrobić coś pysznego, z najlepszych, wyselekcjonowanych darów natury? Proces ich przygotowywania nie jest trudy, kosztowny, czy pracochłonny.

Przygotować możemy mnóstwo przetworów. Szukając przepisów, warto pod uwagę wziąć, że w okresie jesienno-domowym często się przeziębiamy. Przyda się nam wtedy coś bogatego w witaminę C zamiast zażywania suplementów diety. W tej roli idealnie sprawdzi się sok z czarnej porzeczki, czy z malin. A ze śliwek, czy agrestu możemy przygotować pyszne kompoty, które zawierają dużo witaminy A i poprawiają przemianę materii. Popularnością cieszą się też nalewki, którymi możemy zaskoczyć gości. Każdy ich spróbuje z wielką przyjemnością, zamiast pić czystą wódkę. Zrobić je możemy z malin, śliwek, czy brzoskwiń. Nie zapomnijmy o dżemach, bo idealne sprawdzą się one jako nadzienie do ciast, rogalków, czy smarowidło do kanapek.

Ulubione przepisy

Dżem z brzoskwiń

Składniki:
3 kg brzoskwiń lub nektarynek
1 litr wody
600 g cukru

Przygotowanie:
1. Brzoskwinie należy obrać ze skórki i pozbyć się pestek.
2. Zalać gorącym syropem.
3. Pasteryzować ok. 25 minut od momentu zagotowania się wody.

Powidła śliwkowe

Składniki:
1 kg śliwek
2 łyżki cukru
Olej kokosowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Śliwki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki.
2. Rozgrzewamy rondel z olejem.
3. Pokrojone śliwki dodajemy do naczynia i posypujemy cukrem.
4. Całość podgrzewamy przez kilka minut, często mieszając.
5. Kiedy śliwki zmiękną, miksujemy blenderem.
6. Masę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki należy pasteryzować przez 25 minut.

Papierówki do szarlotki

Składniki:
1 kg jabłek papierówek
1 kg cukru

Przygotowanie:
1. Jabłka opłukać, obrać i pokroić w ćwiartki.
2. Zasypać jabłka cukrem, odstawić na 12 godzin aż puszczą sok.
3. Wkładać jabłka do słoików, zalać syropem, a następnie pasteryzować przez 10 min.

Konfitura z malin do herbaty

Składniki:
2 kg malin
2 kg cukru
2 szklanki wody
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Maliny przebrać, opłukać.
2. Wodę z cukrem wymieszać w garnku, dodać maliny.
3. Gotować je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 1-2h. Dodać sok z cytryny.
4. Gotową konfiturę zdjąć z ognia, przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 25 minut w gorącej wodzie.

Ogórki kiszone

Składniki:
3 kg ogórków
3 duże cebule
3 płaskie łyżki soli

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić w plasterki.
2. Do ogórków dodać pokrojoną cebulkę.
3. Całość zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na godzinę co jakiś czas mieszając.
4. Po godzinie odsączyć sok z ogórków, lekko je wyciskając.
5. Zalać gorącą zalewą.
6. Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką przez 25 minut.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *