Łatwy przepis na pyszne pączki
Zima kojarzy mi się z tłustym czwartkiem. Wiem, że to święto jest 23 lutego, ale czemu nie można poświętować już wcześniej? Poza tym pączki są idealne na zimę, ponieważ mają sporo kalorii, a trochę tłuszczu nam nie zaszkodzi. Tkanka tłuszczowa ma właściwości izolujące nas od zimna. Na wiosnę i tak będziemy czas spędzać aktywnie, to wszystko spalimy.
Przygotowałam dla Was bardzo łatwy przepis na pączki z mąki pszennej. Potrzebne będą tylko drożdże i przy rośnięciu ciasta trzeba być cierpliwym. Nie można ich zbyt wcześnie wrzucić na olej, ponieważ nie wyjdą.
Przepis na pączki
Składniki
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
1/3 szklanki podgrzanego oleju
1/2 kostki drożdży
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru
2-3 łyżki spirytusu lub ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
marmolada różana
Przygotowanie
1. Podgrzewamy 1 szklankę ciepłego mleka i dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru. Mieszamy wszystko i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Po tym czasie do miski z drożdżami dodajemy powoli mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy ciepły olej, spirytus. Ciasto ugniatamy rękami przez ok. 10 minut.
3. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
4. Ciasto wyjmujemy na blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, które układamy na blacie. Przykrywamy je ściereczką i czekamy około 30 minut, aż wyrosną.
5. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy około litr oleju. Wrzucamy do garnka około 3-4 pączki. Smażymy przez 3 minuty z każdej strony.
6. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy, nadziewamy marmoladą za pomocą specjalnej szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.