5 przepisów na wyśmienite lody
Chyba każdy w lecie podczas upałów lubi ochładzać się zimnymi lodami. Możemy je w szybki sposób przygotować samodzielnie w domu i gorąco Was do tego zachęcam. Sklepowe mają długą listę chemicznych dodatków i masę wzmacniaczy smaków.
W zamrażalce, w letnich miesiącach mam zawsze zapas lodów w różnych smakach.
Poniżej zamieszczę Wam listę przepisów, z których regularnie korzystam i fanom zimnych słodkości polecam je przetestować. Do ich przygotowania nie trzeba mieć nawet maszynki do lodów.
Lody borówkowo-bananowe
Składniki:
2 banany
250g świeżych malin/borówek/jagód
2 łyżki mleka kokosowego w puszcze, stałej części
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Mleko kokosowe z cukrami zmiksować na gładki krem.
2. Banany i borówki zblendować.
3. Owoce dodać do mleka kokosowego.
4. Masę lodową przełożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Co godzinę, trzy razy warto ją zamieszać lub przemiksować, dzięki temu lody będą puszyste.
Truskawkowe lody
Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szklanka truskawek
1 dojrzałe awokado
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Owoce myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Przekładamy do woreczka i zamrażamy na minimum trzy godziny.
2. Awokado obieramy i blendujemy razem z zamrożonymi owocami. Dodajemy cukier. Miksujemy je do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę od razu przekładamy do salaterek.
Lody karmelowe
Składniki:
3 szt. bananów dojrzałych
1 szkl. Daktyli
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Banany obrać, pokroić na plasterki, włożyć do woreczka i zamrozić.
2. Daktyle zalać wodą na noc.
3. W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Przełożyć je do pucharków.
Lody kokosowe
Składniki:
1 banan
stała część mleka kokosowego z puszki, trzymanego w lodówce
½ szklanki wiórek kokosowych
garść owoców leśnych
ekstrakt waniliowy do smaku
Przygotowanie:
1. Mleko kokosowe ubić na gęsty krem.
2. Zblendować owoce.
3. Do mleka dodać owoce, wiórki kokosowe, ekstrakt. Wszystko razem wymieszać.
Lody oreo
Składniki:
2 puszki mleka kokosowego, dobrze schłodzonego
1/3 szklanka cukru pudru
1 opakowanie ciastek oreo
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Stałą część mleka kokosowego przekładamy do miski i ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
2. Ciastka oreo kruszymy na drobne kawałki.
3. Do mleka kokosowego dodajemy ciastka, ekstrakt i mieszamy.
4. Masę przekładamy do pojemnika i co jakiś czas ją mieszamy. Lody są gotowe już po czterech godzinach.