Cudowne właściwości miodu
W okresie jesienno-zimowym popularnością cieszą się miody i większość ludzi z przyjemnością je wtedy kupuje. W sklepach jest masa różnych gatunków i ciężko jest się zdecydować na konkretny rodzaj.
Miód możemy kupić w formie płynnej i stałej. Pierwsze krystalizują się wolniej, bo mają w swoim składzie mniej glukozy. Przez długi czas są płynne. Natomiast stałe mają więcej glukozy i o wiele szybciej się krystalizują.
Trudno stwierdzić, który rodzaj miodu jest lepszy. Każdy z nich ma cudowne działanie i warto go wprowadzić do diety.
Rodzaje miodów
Miód wielokwiatowy – zwiększa odporność organizm, dodaje energii, działa korzystnie na serce oraz naczynia krwionośne. Łagodzi także stany alergiczne.
Miód rzepakowy – sprawdza się bardzo dobrze w leczeniu stanów dróg oddechowych, działa dobrze na problemy z drogami żółciowymi. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn.
Miód wrzosowy – łagodzi stany zapalne gardła oraz jelit. Doskonale wpływa na układ moczowy i pomaga wyleczyć kamicę nerkową.
Miód akacjowy – działa wzmacniająco na układ immunologiczny, pomocny jest w leczeniu kamicy nerkowej, a także przy zaburzeniach przewodu pokarmowego. Łagodzi także objawy menopauzy.
Miód gryczany – dobrze działa na układ krążenia, chroni przed niedokrwistością i miażdżycą. Wspomaga także pracę wątroby.
Miód Manuka – ma doskonałe działanie bakteriobójcze i silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Skutecznie wpływa na układ odpornościowy.
Miód malinowy – jego zażywanie pomaga wyleczyć przeziębienie i schorzenie dróg oddechowych. Wzmacnia układ odpornościowy. Ma działanie rozgrzewające.
Miód lipowy – wpływa bardzo dobrze na układ nerwowy, sprawdzi się w przypadku problemów z drogami oddechowymi. Skuteczny jest w przypadku chorób serca i układu krążenia. Ułatwia odkrztuszanie i dobrze działa na drogi oddechowe.
Miód mniszkowy – wspomaga pracę wątroby i żołądka, pobudza pracę nerek i wzmaga apetyt. Ma bardzo słodki smak.
Jaki miód najlepszy?
Wybierając miód uwagę musimy zwracać nie tylko na konsystencję i rodzaje, ale także na źródło pochodzenia. Najlepiej wybierać miody naturalne, żeby nie zawierały dodatku syropu cukrowego. Dlatego sprawdzić należy datę rozlewu miodu na etykiecie. Jeśli minęło ponad 3 miesiące od daty rozlewu,to powinien się skrystalizować.
Kosmetyki
Miód wykazuje także ogromne właściwości pielęgnacyjne, ma działanie bakteriobójcze, regenerujące i nawilżające. Wykorzystywany jest również jako składnik domowych kosmetyków. Najważniejsze jest to, że nawilża, odmładza, zapobiega trądzikowi, regeneruje, złuszcza. Taka pielęgnacja zapewnia skórze wysoki komfort oraz odnowę jej komórek.