Jaglane ciasto kokosowe
Kasza jaglana jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz. Poza tym jest tania, smaczna i dostępna w każdym sklepie. Dlatego warto wprowadzić ją czym prędzej do swojej kuchni.
Właściwości kaszy jaglanej
Jaglanka oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu, nie zawiera glutenu. Ma mnóstwo witamin z grupy B, E oraz wapń, żelazo, fosfor, potas, krzem oraz lecytynę, której zadaniem jest poprawa pamięci. Z kaszy jaglanej możemy przygotować mnóstwo przepysznych dań na słodko i na słono. Ja mam dzisiaj dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe, które smakuje jak Rafaelo. Przyrządza się je bardzo szybko, ponieważ nie wymaga pieczenia w piekarniku. Musimy je włożyć na minimum cztery godziny do lodówki. Co najważniejsze, nie jest to kolejne słodkie ciasto, puste kalorie, tylko pełnowartościowy posiłek, który sprawdzi się także idealnie na śniadanie i kolacje. Przepis warto sobie zachować, bo przyda się on w przypadku niezapowiedzianych gości.
Jaglane ciasto kokosowe
Składniki:
forma: keksówka
100g kaszy jaglanej
½ puszki mleka kokosowego
1,5 szklanki mleka ryżowego
½ szklanki wody
4 łyżki cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy w garnku, do którego wlewamy szklankę mleka i pół szklanki wody. Gotujemy przez 15 minut. Od czasu do czasu trzeba mieszać.
2. Do garnka dodajemy mleko kokosowe, wiórki kokosowe, cukier oraz pół szklanki mleka. Masę gotujemy przez 10 minut..
3. Masę blendujemy na gładko i przelewamy do foremki.
4. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.