Jak przygotować wegańskie słodycze?
Każdy z nas wie, że słodycze są bardzo niezdrowe. Na szczęście w domu możemy z prostych składników przygotować zdrowe słodycze bez cukru. Posmakują one na pewno każdemu. Wybrałam dla Was moje ulubione przepisy, z których przygotowanie słodkości jest bardzo łatwe. Zawierają one mało kalorii i będą także idealnym zastępnikiem niezdrowych produktów dla dzieci.
Wegańskie smakołyki
Pralinki
Składniki:
Fasola adzuki ugotowana – 470 g
suszone daktyle – 245 g
wiórki kokosowe – 50 g
mleko ryżowe – 50 g
Przygotowanie:
Fasolę należy moczyć przez całą noc, a następnie ugotować do miękkości. Daktyle moczyć aż staną się miękkie. Wszystko należy włożyć do miski i zblendować na gładką masę. Konsystencja ma być taka, żeby łatwo się lepiły. Pralinki obtaczamy w wiórkach i wkładamy do lodówki.
Żelki owocowe
Składniki:
1/2 szkl. Soku lub kompotu
2 łyżeczki agaru
W małym garnku należy wymieszać sok z agarem i doprowadzić do zagotowania. Po zdjęciu z gazu całość przelać do foremek. Jak wystygną włożyć do lodówki.
Ciastka owsiane
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 banan
opcjonalnie rodzynki lub wiórki kokosowe
Banana należy rozgnieść, następnie dodać płatki i wymieszać. Należy ulepić ciasteczka i upiec je w piekarniku w 180 st. C przez 15 minut.
Mus czekoladowy
Składniki:
150 ml wody po ciecierzycy z puszki
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru waniliowego
trochę cukru
Przygotowanie:
1. Wodę z ciecierzycy ubić na gęstą pianę dodając trochę cukru. Trwa to ok. 6 minut.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Połączyć piane z czekoladą, delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Zdrowe Rafaello
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
100 ml mleka roślinnego
100 ml wody
1 łyżeczka cukru
3 daktyle
pół szklanki wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
Przygotowanie:
1. Kaszę należy zalać wodą, mlekiem, dodać daktyle oraz cukier. Gotować na małym ogniu. Co jakiś czas trzeba mieszać, bo może się przypalić.
2. Po przestudzeniu należy kaszę zmiksować razem z wiórkami kokosowymi.
3. Następnie formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach. Schładzamy godzinę w lodówce.