Jak zrobić wegańskie bezy bez jajek?
Słyszeliście kiedyś o wegańskich bezach, bez jajek? Jeśli nie, to koniecznie zapoznajcie się z przepisem, jaki dla Was przygotowałam. Jeśli jesteście na diecie wegańskiej, to nie musicie rezygnować z tego przysmaku, ponieważ szybko przygotujecie go w domu. Na rodzinnym przyjęciu nikt Wam nie uwierzy, że są one bez jajek.
Bezy można wykonać z płynu z puszki po ciecierzycy i cukru. Wyglądają tak samo, jak klasyczne bezy z jajek. Smakują ciekawie, z zewnątrz są chrupiące, a w środku słodkie i miękkie. Roztapiają się przyjemnie w ustach. Wychodzą białe, ale jak poniesie nas fantazja, to możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego i będą kolorowe. Po upieczeniu trzeba bezy trzymać w szczelnym opakowaniu, bo podatne są na wilgoć.
Bezy bez jajek
Składniki:
½ szklanki płynu z puszki ciecierzycy (temperatura pokojowa)
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Płyn z puszki wlewamy do miski. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach do uzyskania gęstej piany.
2. Nie przerywając miksowania, dodajemy powoli po łyżeczce cukru, w odstępach czasu. Ubijamy całość aż do uzyskania sztywnej piany.
3. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy do połączenia.
4. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy masę na blachę do pieczenia, pokrytą papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. z termoobiegiem. Pieczemy ok. 90 minut.
6. Po skończonym pieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy bezy. Przekładamy je potem do szczelnego pojemnika.