Kurkuma – zbawienna przyprawa i napój do picia
Kurkuma uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Jest naturalnym środkiem antybakteryjnym, może zapobiec powstaniu czerniaka, a także wystąpieniu przerzutów z różnych form raka. Badania naukowe dowodzą, że zapobiega i spowalnia postęp choroby Alzheimer. Zmniejsza także ryzyko białaczki u dzieci. Genialne oczyszcza wątrobę i nerki, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia stawy. Ma także innych pozytywnych właściwości.
Od niedawna interesuję się medycyną ajurwedyjską. Przeczytałam kilka książek i mnóstwo artykułów. W każdym z nich jest polecane złote mleko. Dziwi mnie to, że lekarze ajurwedy wiedzieli już to wszystko kilka tysięcy lat temu, a my dopiero to odkrywamy. Naukowcy uważają, że kurkuma jest przyprawą cenniejszą niż złoto. Autor książki, pt. „Antyrak” dr David Servan-Schreiber pisze, że: „Hindusi spożywają średnio 1,5 do 2 gramów kurkumy dziennie i zapadają na raka płuc osiem razy rzadziej niż mieszkańcy krajów zachodnich, dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi oraz dziesięć razy rzadziej na raka nerek.” Dlatego nie miejmy żadnych obaw przed stosowaniem tej przyprawy, ponieważ nie zaszkodzi nam ona, tylko wzmocni nasz organizm. Ja dodaję ją do niemal wszystkich potraw ze względu na jej wyjątkowe właściwości.
Przygotowanie złotego mleka jest bardzo łatwe. Najpierw musimy przygotować pastę z kurkumy. Możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie trzy tygodnie. Należy pamiętać, żeby gotować ją co najmniej 8 minut. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej wody, a jak za rzadka, to więcej przyprawy. Najlepiej przechowywać ją w szklanym słoiczku. Możemy ją dodawać do złotego mleka, a także do dań obiadowych, czy przeróżnych koktajli.
Pasta z kurkumy
Składniki:
¼ szklanki kurkumy
½ szklanki wody
Przygotowanie:
1. Do wody dodajemy kurkumę i gotujemy ją, co chwilę mieszając do uzyskania pasty.
2. Przekładamy ją do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Złote mleko
Składniki:
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 łyżka oleju kokosowego
Miód do smaku
Przygotowanie:
1. Mleko gotujemy
2. Dodajemy pastę oraz olej. Mieszamy.
3. Po przestudzeniu dosładzamy miodem do smaku.
Oczyszczający napój
Często przygotowuję także oczyszczający napój z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayenne. Regularne jego picie pomaga pozbyć się zatrzymanej wody z organizmu, a także poprawia odporność. Idealny jest także dla osób, które mają obrzęki na nogach i narzekają ciągle na ich ból, ponieważ wpływa dobrze na układ limfatyczny. Mogą go pić także dzieci.
Składniki:
2 litry wody
1 korzeń imbiru ok. 10 cm.
2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki pieprzu cayenne
4 cytryny
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Obrany imbir wsadzamy do sokowirówki i wyciskamy z niego sok.
2. Wyciskamy sok z cytryny.
3. Do soku dodajemy resztę przypraw. Mieszamy do połączenia składników.
4. Herbatę przelewamy do dzbanka i zostawiamy na 10 minut. Można pić ją zimną lub w temperaturze pokojowej.