Przepis na ciasto świąteczne – piernik

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z pięknie pachnącym piernikiem, dlatego warto w tym roku go przygotować. Nie znam osoby, której nie smakuje to ciasto. Podczas pieczenia niezwykle aromatyczny, korzenny zapach będzie unosił się w mieszkaniu. Dzięki temu poczujemy szybciej w domu świąteczną atmosferę. Korzenne przyprawy najlepiej podkreślają charakter zimowych wypieków.

Dzisiaj przygotowałam dla Was dwa przepisy na pyszne, świąteczne ciasta. Pierwszy to tradycyjny piernik, który można przełożyć powidłami śliwkowymi, a drugi to pierniczkowy tort przekładany kokosowym kremem. .

Wegański piernik

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka musu jabłkowego
¾ szklanki syropu klonowego lub miodu
1/3 szklanki oleju
¼ szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

dsc_0437

Przygotowanie:
1. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre.
2. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszany łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksowej i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 st. C.
4. Przygotowujemy polewę.

100g czekolady gorzkiej
3 łyżki powideł śliwkowych

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy powidła śliskowe i dokładnie mieszamy.
6. Polewamy ciasto polewą.

Pierniczkowy tort

Składniki
ciasto:
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka gorącej wody
4 jabłka
4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
szczypta soli

krem:
2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
6 łyżek cukru pudru
1 słoiczek powideł śliwkowych

cake-frosting

Przygotowanie:
1. W jednej misce umieszczamy suche składniki. Mąkę należy przesiać, wymieszać z cukrem, przyprawami, sodą i solą.
2. W drugiej miejsce umieszczamy mokre składniki. Jabłka należy obrać i zblendować na mus. Dodać do nich gorąca wodę, olej i wszystko dobrze wymieszać.
3. Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i piec 60 minut w 180 stopniach.
5. Jak wystygnie, to należy je przeciąć na 4 blaty i przełożyć kremem.
6. W misce umieścić: stałą część mleka kokosowego, cukier puder i ubijać te składniki na puszystą masę.
7. Każdy blat smarujemy najpierw powidłami śliwkowymi, następnie rozprowadzamy równomiernie krem. Na koniec nałożyć krem na boki ciasta i udekorować cynamonem.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *