Zupa zdrowia Ci doda + 5 przepisów
Zupy warto spożywać codziennie, ponieważ są one bardzo zdrowe, a ich przygotowanie jest szybkie. Nie nadwyrężą też one naszego budżetu, bo warzywa są bardzo tanie. Za 5 litrów zapłacimy około 10 zł za wielki garnek.
Zupy sycą, ale nie tuczą, dlatego możemy je spożywać nawet na diecie odchudzającej. W zależności od pory roku możemy sporządzić zupę, która nas rozgrzeje lub ochłodzi.
Możemy je podzielić na dwie kategorie – na lekkie i ciężkie, którymi się na pewno najemy. Do garnka możemy wrzucić wszystkie składniki odżywcze. Jest to też doskonałe danie na kilka dni i nie zmienia się jej smak nawet po podgrzaniu.
Co najważniejsze jest to bardzo praktyczne danie, bo do środka możemy przemycić masę zdrowych warzyw, kasz, czy imbiru. Dzieci także je kochają jeść, a normalnie nie zjedzą surowej marchewki, czy kalafiora.
Ulubione przepisy
Zupa Hipokratesa
Składniki:
1 seler
1 pietruszka
2 cebule
2 małe pory
3 ząbki czosnku
1/2 kg ziemniaków
natka pietruszki
70 dag pomidorów
Przygotowanie:
1. Warzywa dobrze umyć, wyszorować i pokroić grubo w kostkę. Najlepiej kupić ekologiczne.
2. Wrzucić do garnka, zalać wodą 2,5 litra. Gotować 3 godziny na małym ogniem.
3. Całość zblendować na papkę. Jeść zimą.
Krem z jarmużu
Składniki:
1 cebula
200 g jarmużu
1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 puszka białej fasoli
sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z jarmużem na patelni.
2. Do garnka dodać marchewkę, pietruszkę, seler i chwilę podsmażyć.
3. Dodać fasolę, posolić, przyprawić.
4. Gotować 20 minut.
5. Następnie dodać podsmażony jarmuż i całość zmiksować.
Krupnik z soczewicą i fasolą mung
Składniki:
1/2 szklanki kaszy pęczak
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
1/4 szklanki fasoli mung
1/2 szklanki kaszy jaglanej
mleko roślinne do zagęszczenia
4 łyżki oleju
1,5 litra wody
curry
sól
Przygotowanie:
1. Ugotować kaszę jaglaną
2. Do garnka wsypać kaszę, soczewicę i fasolę mung
3. Wlać do garnka wodę, przyprawić i ugotować całą do miękkości składników.
4. Kaszę jaglaną zalać mlekiem i zmiksować. Dodać do zupy.
5. Do zupy można dodać olej.
Grecka zupa z soczewicy
Składniki:
200 g zielonej soczewicy
3 sztuki pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki octu winnego
3 liście laurowe
2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
1. Soczewicę przepłukać zimą wodą i zagotować w garnku z wodą przez okło 10 minut.
2. Cebulę pokroić, czosnek i podsmażyć.
3. Dodać marchewkę i soczewicę. Zalać wszystko wodą i gotować 15 minut.
4. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać je do gotującej zupy i gotować 40 minut.
5. Na koniec doprawić oregano, pieprzem, solą, a także octem winnym.
Krem z białych warzyw
Składniki:
2 pietruszki
4 różyczki kalafiora
1/4 część selera
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 ziemniaki
1 część białego pora
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
prażona garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę podsmażyć i czosnek na oliwie.
3. Dorzucić następnie pora. Wszystko wymieszać ze sobą.
4. Dodać resztę warzyw i zalać wszystko bulionem.
5. Gdy warzywa będą miękkie wyłączyć ogień i zblendować wszystko na krem.
6. Zupę przyprawić i dodać orzechy.