Inspiracje truskawkowe

Truskawki cieszą się odporną popularnością. Dobrze, że tak jest, ponieważ są one bardzo zdrowie. Zmniejszają ryzyko chorób serca, odkwaszają, odchudzają, chronią przed rakiem.

Zawierają bardzo dużo witaminy C, a także B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, magnez, potas, wapń, żelazo i cynk. Mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, dlatego w tym krótkim sezonie warto ich jeść jak najwięcej.

Jak doskonale wiecie, uwielbiam piec rozmaite ciasta i przygotowywać desery. Pomyślałam, warto coś przygotować z truskawek. W końcu pod dostatkiem mamy je tylko przez kilka tygodni w czerwcu. Koniecznie zamroźcie sobie kilka kilogramów tego pysznego owocu!

Co przyrządzić?

 

Muffinki truskawkowe

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka roślinnego
½ szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany
1 łyżka oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatki: owoce, czekolada, rodzynki, orzechy

Przygotowanie:
1. Suche składnik należy wymieszać w większej misce, a w drugiej ugnieść dokładnie banany i dodawać mokre.
2. Do suchych składników należy dodać mokre, następnie wymieszać je mikserem.
3. Masę należ przelać do papierowych foremek. Dodać orzechy lub owoce.
4. Piec w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach, do momentu aż muffiny zaczną się rumienić.

Ryż z truskawkami

Składniki:
500g truskawek
250 ml śmietany
1 łyżka cukru
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
½ szklanki wody

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w mleku i wodzie.
2. Truskawki obrać, zblendować lub rozgnieść w misce.
3. Dodać śmietanę, cukier i wszystko razem wymieszać.
4. Truskawkami polać ugotowany ryż.

Budyń jaglano-truskawkowy

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
300 gram truskawek
1/3 szklanki mleka roślinnego
szczypta cukru

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować w dwóch szklankach wody z łyżeczką cukru.
2. Po ugotowaniu umieścić w blenderze.
3. Truskawki obrać i dodać do kielicha.
4. Zacząć wszystko miksować, dolewając powoli mleko.
5. Przelać do miseczek. Przed podaniem schłodzić.

Drożdżowe ciasto z truskawkami

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
250 ml mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru
80 ml oleju rzepakowego
50 g świeżych drożdży
truskawki

kruszonka:
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
4 łyżki mąki

Przygotowanie:
1. Odrobinę mleka należy podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, trochę mąki. Mleko powinno mieć ok. 40 stopni. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłym miejscu, aż wyrosną.
2. Mąką należy wymieszać z cukrem, dodać olej oraz drożdże.
3. Masę wyrabiamy na ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu wyrabiamy i przekładamy do tortownicy. Czekamy znowu godzinę ażwyrośnie.
4.Dodjemy truskawki, wykładamy na wierzch.
5. Robimy kruszonkę. Należy zgnieść wszystkie składniki i posypać wierzch ciasta.
6. Ciasto wsadzamy do piekarnia na 50mint, nagrzanego do temperatury 170 st.

Truskawkowy pudding chia

Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
200g truskawek
6 łyżek nasion chia
4 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:
1. Truskawki obrać i zblendować. Do miski dolać trochę wody, do otrzymania 250 ml, a także dodać 3 łyżki nasion chia. Odstawić masę na 20 minut.
2. Do mleka kokosowego dodać 3 łyżki nasion chia. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
3. Po tym czasie wszystko jeszcze raz wymieszać i odstawić do lodówki na całą nocą.
4. Następnego dnia mleko i truskawki przełożyć dwuwarstwowo do misek.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *