Chemia w kupnych lodach – 4 przepisy
Za oknem jest wielki upał, więc warto skusić się na lody. Doskonale ochłodzą one nasz organizm i zapewnią chwilę przyjemności. Uwielbiają je jeść wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednakże warto mieć na uwadze to, że większość lodów, która jest dostępna w sklepie, jest naszpikowana chemią. Nie jemy wtedy nic dobrego, zdrowego tylko samą truciznę.
Tablica Mendelejewa
Gdy wczytamy się w skład lodów w sklepowych zamrażalkach, to zobaczymy, że producenci nie poskąpili nam ulepszaczy. Dali ich aż nadto. Lody wyprodukowane są z byle jakich składników, takich jak: serwatki, barwniki, tłuszcze, zagęstniki, utwardzone tłuszcze roślinne, duża ilość wody i powietrze. Dzięki temu mają one bajeczne kolory i przyciągają dzieci do zakupu. Jeżeli w składzie mają substancje E, to zrezygnujmy z ich kupna. Niszczymy tylko swoje zdrowie. Chemiczne substancje powodują u człowieka otyłość, miażdżycę, alergię, nowotwory, choroby serca i wiele innych chorób.
Jakich lodów nie kupować?
Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu i naszych podopiecznych, to powinnyśmy unikać chemicznych lodów, które zawierają:
– sztuczne barwniki. Poznamy to po intensywnym kolorze, który na milion procent nie jest wytworzony z owoców,
– emulgatory: E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki),
– dobre lody można poznać po tym, że po zjedzeniu trzech kulek czujemy się najedzeni,
– roczny termin przydatności do spożycia. Tradycyjne lody mają termin kilkutygodniowy.
Niektóre lody mają aż 29 składników. Jeżeli chcemy wyprodukować dobre lody, to wystarczy pięć składników: jaja, śmietanę, cukier, mleko, owoce.
Szybkie lody domowe
Zamieszczę Wam tutaj kilka przepisów na moje ulubione lody, które robi się w zaledwie kilka minut. Nie zawierają mają żadnej chemii.
Lody owocowe
Składniki:
1 banan
garść czarnych porzeczek/borówek/malin/jagód
1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Pomieszać od czasu do czasu. Po dwóch godzinach lody będą gotowe.
Lody jagodowe
Składniki:
300 g jagód
250 ml śmietany kremówki
50 ml wody
100 g cukru
Przygotowanie:
Owoce zmiksować ze śmietaną, cukrem i wodą. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Parę razy zamieszać lody podczas mrożenia.
Lody czekoladowe
Składniki:
2 szt. awokado
1 banan
2 łyżki cukru z wanilią
4 łyżki kakao
150 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w kielichu od blendera i wszystko zmiksować na gładką, gęstą masę.
2. Masę przełożyć do foremek na lody. Zamrażać minimum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Lody waniliowe
Składniki:
300 ml śmietany kremówki
2 jajka
100 g cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
1. W jednej misce umieścić śmietanę, w drugiej białka, a w trzeciej żółtka.
2. Białka ubijemy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 50g cukru i ubijamy ponownie.
3. Do żółtek dodajmy 50g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy, aż masa będzie puszysta i biała.
4. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
5. Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy stopniowo śmietanę i mieszamy.
6. Rozcinamy laskę z wanilii, a nasionka dodajemy do masy.
7. Miskę z masą wsadzamy do lodówki. Kilka razy mieszamy od czasu do czasu. Mrozimy całą noc.