Chipsy z jarmużu i zielone smoothie
Jarmuż jest bardzo zdrowy i warto postarać się go wprowadzić do swojej diety. Jest to odmiana kapusty, z długimi, pomarszczonymi liśćmi.
Właściwości zdrowotne
Jarmuż zawiera dużo białka, błonnika, witaminy A, C, K., wapń i potas. Ma ona działanie antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, wzmacnia oczy. Co ciekawe, w jarmużu jest więcej wapnia, niż w mleku. Dlatego regularne jego jedzenie zapobiega osteoporozie, a także wpływa na dobry stan kości i zębów. Obniża także poziom cholesterolu.
Liście jarmużu mają wyrazisty smak, z lekką goryczką. Przyrządzić można go na wiele sposobów, np. podawać na surowo w formie sałatki, wycisnąć z niego sok, zrobić smoothie, ugotować, przygotować na parze, piec.
Na kolację przygotowałam chipsy z jarmużu, które były przepyszne. Czas przygotowania wynosi maksymalnie 20 minut.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
500 g jarmużu
4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
½ łyżeczki soli
3 łyżeczki ulubionych przypraw: papryka ostra, papryka słodka, płatki drożdżowe
Przygotowanie:
1. Umyć jarmuż, osuszyć i pociąć liście na małe kawałki. Pozbyć trzeba się twardej łodygi.
2. Liście włożyć do dużej miski, dodać 4 łyżki oleju oraz ulubione przyprawy. Wszystko razem pomieszać rękami, żeby każdy liść był naolejowany.
3. Liście ułożyć pojedynczo na blaszce na papierze do pieczenia.
4. Wstawić do piekarnika na 8 minut, piec w 150 st.C. z włączonym termoobiegiem. Pod koniec pieczenia trzeba pilnować, żeby chipsy się nie przypaliły. W razie potrzeby skracany lub wydłużamy okres pieczenia.
Zielone koktajle z jarmużem
Składniki:
garść jarmużu
owoc – do wyboru: banan, kiwi, pomarańcza, mango, ananas
Przygotowanie:
1. Dwie garście jarmużu włożyć do pojemnika od blendera
2. Dodać ulubiony owoc, np. banan.
3. Wszystko razem zmiksować i wlać do szklanki.