Czystek – magiczne zioło
Czystek to zioło z niesamowitymi właściwościami, pochodzi z Morza Śródziemnego. Jego właściwości były już znane w starożytności. Wzmacnia układ immunologiczny. Dlatego warto włączyć go na stałe do swojego menu. Napar można pić codziennie, jako herbatę. Uda Ci się wzmocnić wtedy odporność. Zaletą jest to, że mogą go spożywać dzieci, a także kobiety w ciąży, jak i karmiące oraz osoby starsze. Główne składniki aktywne to: witamina E, garbniki i polifenole. Zawartość antyutleniaczy jest w nim znacznie wyższa niż w zielonej herbacie, czy czarnego bzu. Ma także silniejsze działanie antyutleniające niż witamina C i E. Nie można go przedawkować i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Najważniejsze jest to, że regularne picie czystka nie powoduje uodpornienia się drobnoustrojów w organizmie, jak to ma miejsce w przypadku leków chemicznych. Czystka możemy stosować wewnętrznie, jako napar lub wywar do picia. Natomiast zewnętrznie do płukania gardła, smarowania skóry przy stanach zapalanych.
Zalety czystka:
– czystek wspiera układ odpornościowy,
– ma działanie przeciwzapalne,
– usuwa oznaki starzenia się skóry,
– pomoże wyleczyć trądzik,
– wspomaga odchudzanie,
– pomaga w utrzymaniu niskiego cholesterolu,
– ma działanie antyalergiczne,
– chroni przed zakażeniem boreliozą,
– zmniejsza bóle stawów i usuwa nadmiar kwasu moczowego,
– wzmacnia układ krążenia i reguluje pracę serca,
– wpływa korzystnie na stan skóry, także atopowej,
– ma zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej,
– zwalcza bakterie (np. paciorkowce, Helicobacter pylori, bakterie powodujące trądzik, próchnicę), wirusy (np. opryszczki, grzyby), grzyby (np. Candida albicans),
– używa się go w stanach zapalanych gardła, migdałów, przewodu pokarmowego itd.,
– ma także działanie odtruwające. Usuwa z organizmu metale ciężkie.
Przyrządzanie
1 łyżeczkę czystka wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Parzyć kilka minut, a następnie odcedzić.
Pić 3 filiżanki dziennie. Można dodać do niego miód, czy cytrynę.