Domowe sushi wegetariańskie
Glony nori są to suszone algi morskie. Wykorzystywane najczęściej w azjatyckiej kuchni.
Zawierają bardzo dużo witamin A, B, C, D, a także są źródłem soli mineralnych – żelaza, sodu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu. Mają więcej białka niż mięso, dlatego powinni je spożywać wegetarianie i weganie. Wpływają doskonale na zdrowie, są źródłem energii, dobrze wpływają na funkcjonowanie tarczycy. Poprawiają także kondycję włosów i paznokci.
Glony nori nadają się do wielu dań, można je jeść pieczone, surowe, prażone, gotowane, duszone.
Dzisiaj mam dla Was przepis na sushi, które możemy zrobić szybko samodzielnie w domu. Kluczem do sukcesu jest właściwe przygotowanie ryżu. Musi być klejący i dobrze ugotowany. Zwijanie rolek wymaga trochę wprawy. Najlepiej sushi smakuje z wasabi, czy sosem sojowym.
Domowe sushi
Składniki:
5 arkuszy nori
500g ryżu do sushi
2,5 szklanki wody
8 łyżek octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki:
marchewka
awokado
ogórek
tofu
sezam
ugotowany batat
Do podania:
wasabi
sos sojowy
imbir marynowany
Przygotowanie:
1. Ryż zagotować w 2,5 szklanki wody na niewielkim ogniu, przez ok. 12 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
2. Przygotować zaprawdę do ryżu. Ocet wlać do garnka, dodać sól, cukier i podgrzewać do momentu aż się rozpuszczą.
3. Ryż przełożyć do miski, wymieszać z zaprawą.
4. Przygotować nadzienie według własnych upodobań. Ogórka i marchewkę pokroić na cienkie paski, awokado, tofu i bataty na plasterki.
5. Na desce rozłożyć arkusz nori. Ręce namoczyć w wodzie i nakładać ryż mokrymi dłońmi, rozsmarować na powierzchni. Na ryż położyć warzywa i tofu. Wszystko zawinąć w mocny rulonik.
6. Następnie arkusz przeciąć nożyczkami albo nożem.
7. Podawać z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.