Śniadanie wielkanocne w domu – 10 przepisów

W tym roku organizuję pierwszy raz Święta Wielkanocne u siebie w domu. Na śniadanie wielkanocne przyjdą moi rodzice, jak i od mojego Narzeczonego. Mam zamiar wszystkim pokazać, że jestem świetną Panią Domu. Podzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami dań, które będą gościć u mnie na stole w ten dzień.

w3

Na początku podam jajka faszerowane pieczarkami. Wyglądają one bardzo ładnie i są przepyszne w smaku. Przygotuję także domowy majonez, ponieważ kupne mi w ogóle nie smakują i są strasznie kalorycznie. Każdy będzie mógł zjeść także ugotowane na twardo jajka z majonezem. Na stole nie zabraknie także mojej ulubionej sałatki jarzynowej, którą będzie można zjeść ze świeżym pieczywem. Nie przepadam także za kupnymi pasztetami, więc upiekę swój z jajek. Na deser będzie przepyszna babka cytrynowa. Przepis na nią dostałam od koleżanki, która jest na diecie wegańskiej, więc babka nie zawiera w swoim składzie mleka ani jajek. Będzie to doskonała alternatywa dla wszystkich, ponieważ na stole wielkanocnym jest trochę za dużo jaj! Jadłam już ją raz i smakuje wyśmienicie. Na obiad podam tradycyjnie żurek z kiełbasą i jajkami, a także kotlety jajeczne z młodymi ziemniakami. Mam nadzieję, że taka propozycja dań wielkanocnych się wam spodoba. Poniżej znajdziecie przepisy.

1) jajka faszerowane
2) jajka ugotowane na twardo
3) majonez
4) sałatka jarzynowa
5) pasztet jajeczny
6) babka cytrynowa
7) żurek
8) kotlety jajeczne

Babka cytrynowa

b1

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 szklanka roślinnego mleka
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Suche składniki mieszamy razem. Dodajemy mleko oraz olej. Wszystko miksujemy.
2. Masę przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej olejem.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 st. C przez ok 40 minut.
4. Po wystygnięciu babkę można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Jajka faszerowane

b2

Składniki:

4 jajka
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
4 pieczarki
2 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
sól, pieprz

1. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa siekamy.
2. Ostudzone jajka obieramy, kroimy na pół.
3. Cebulę smażymy razem z pieczarkami na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Z jajek wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miski i ugniatamy widelcem.
5. Do żółtek dodajemy masę z patelni oraz majonez i natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
6. Farszem nadziewamy białka.

Domowy majonez

b6

Składniki:
2 jajka
250 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu od blendera.
2. Wszystko blendujemy aż do momentu, w którym zacznie powstawać kremowy majonez. (ok. 20 minut)

Kotlety jajeczne

b7

Składniki:
6 jajek
czerstwa bułka
trochę mleka
cebula
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
bułka tarta
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. 5 jajek ugotować na twardo.
2. Bułkę namoczyć w mleku.
3. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Cebulę podsmażyć na patelni.
5. Do miski dodać jajka ugotowane i jedno surowe, cebulę, szczypiorek, pietruszkę, przyprawy oraz bułkę wyciśniętą z mleka.
6. Wszystko wymieszać rękami. Z masy uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni do zarumienienia.

Sałatka jarzynowa

bw

Składniki:
3 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
3 jajka
1 puszka groszku
1 jabłko
1 mała cebula
4 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy do miękkości.
2. Jajka gotujemy na twardo.
3. Ugotowane warzywa kroimy kostkę.
4. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
5. Jajka, cebulę i ogórki kroimy na drobne kawałki.
6. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy groszek, majonez i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pasztet jajeczny

y6

Składniki:
16 jaj ugotowanych na twardo
3 jajka surowe
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 pęczki szczypiorku
2 łyżki kaszy manny
sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Ugotowane jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Do miski dodajemy pozostałe składniki – śmietanę, majonez, szczypiorek, kaszę manną, przyprawy, jajka.
3. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Masę przekładamy do foremki keksowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

Żurek

t6

Składniki:
500 ml zakwasu na żurek
2 litry wody
600g kiełbasy
1 kubek śmietany do zupy
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
jajka ugotowane na twardo do podania

1. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy kiełbasę, czosnek, pieprz oraz liście laurowe.
2. Po 30 minutach kiełbasę wyciągamy z garnka i kroimy na małe kawałki.
3. Do wywaru wlewamy zakwas, mieszamy i dodajemy śmietanę oraz kiełbasę.
4. Zupę na koniec doprawiamy majerankiem, pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Żurek podajemy z jajkami.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *