Jak myć owoce i warzywa by uniknąć pestycydów?
Warzywa i owoce są bardzo zdrowe, ale zawierają mnóstwo pestycydów i środków chemicznych. Większość z nich nie rozpuszcza się w wodzie, więc zwykłe opłukanie pod wodą nic nie daje. Nie zawsze uda się nam kupić ekologiczne produkty, więc musimy postarać się usunąć chemikalia domowymi sposobami.
Zdrowe warzywa
W sklepach dostępne są specjalne płyny służące do mycia warzyw i owoców. W składzie mają kwasy jabłkowe, mleczne, cytrynowe. Jednak nie musimy wydawać na nie fortuny, bo możemy odpowiednik samodzielnie przyrządzić w domu. Będzie to tańsze dla nas rozwiązanie.
Krok 1 – odczyn kwaśny
Warzywa i owoce należy płukać w wodzie o odczynie kwaśnym przez 5 minut. Na jeden litr należy dodać pół szklanki octu, np. jabłkowego lub winnego, może być także zwykły. Dobrą alternatywą są 3 łyżki kwasku cytrynowego. Możemy go tanio kupić w sklepach ze zdrową żywnością, za około 10 zł / kg.
Krok 2 – odczyn alkaliczny
Po wyjęciu zieleniny z wody kwaśnej należy je włożyć do wody o odczynie alkalicznej na 5 minut. Na 1 litr dodajemy 1 łyżkę sody kuchennej. Prawdopodobnie woda zmieni kolor w zależności od użytych oprysków, może stać się mętna, żółta, czy tłustawa.
Krok 3 – odczyn neutralny
Na koniec opłukujemy warzywa i owoce w czystej wodzie.
Inne sposoby
Szybszy sposób polega na moczeniu warzyw i owoców w specjalnie przygotowanej mieszance. Przygotować musimy miskę wody, szklankę octu i 3 łyżki soli morskiej. Zieleninę trzymamy w takiej wodzie przez ok. 15 minut.
Ostatnim i najszybszym sposobem jest zakup specjalnego ozonatora. Ozon jet związkiem ekologicznym i usuwa środki ochrony roślin z powierzchni, pestycydy. Przedłużają także ich trwałość. Ozonować można także mięso.
Jeśli chcemy cieszyć się długo zdrowiem, to powinnyśmy wyrobić sobie nawyk oczyszczania warzyw i owoców z pestycydów od razu po przyniesieniu do domu. Zajmie to zaledwie 10 minut. Umyte produkty należy włożyć do lodówki. Dzięki temu nie musimy za każdym razem kupować ekologicznych.