Jesień nie jest straszna – przepis na tofurnik dyniowy
Nastała już jesień, drzewa mienią się w kolorach czerwono- żółto-pomarańczowych, na chodnikach jest mnóstwo leżących liści. Dni stają się krótsze, chłodniejsze, a coraz więcej ludzi ma melancholijny nastrój. Nie musi tak być, bo małymi krokami możemy poprawić sobie humor.
Na mnie zawsze pobudzająco działają potrawy przygotowywane przeze mnie w kuchni. Jakie warzywo króluje w miesiącach jesiennych? Oczywiście, że dynia! Jest ona jeszcze niedoceniona kulinarnie w Polsce, bo kojarzy się większości ludziom z ozdobami na Halloween, które występują często w amerykańskich filmach. Natomiast z dyni możemy przygotować przepyszne obiady, takie jak: zupa typu krem, pulpety, kotlety, gulasz, pierogi, pasztet, risotto i wiele innych. Ja najbardziej lubię smak dyni w wypiekach, dlatego dzisiaj przedstawię Wam przepis na moje ulubione ciasta.
Tofurnik dyniowy
Składniki:
Na spód:
1 i ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
50 g daktyli
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Na masę dyniową
1 szklanka musu z dyni gotowanej lub pieczonej
½ szklanki cukru
1 łyżka imbiru
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki goździków zmielonych
Na ciasto:
300 g tofu
mleko kokosowe – gęsta część
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (2/3 szkl. suchej)
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżka kawy rozpuszczalnej
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy je na minimum 30 minut.
2. Płatki owsiane mielimy w blenderze. Dodajemy do nich kakao i mieszamy.
3. W blenderze miksujemy daktyle z wodą na gładką masę.
4. Do miski dodajemy płatki, zmielone daktyle, olej, kakao i mieszamy, aby uzyskać klejącą masę.
5. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozkładamy równomiernie na blaszce. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty.
6. W małym garnku umieszczamy mus dyniowy oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
7. Gotujemy 10 minut, aż masa zmniejszy swoją objętość. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
8. Tofu rozdrabniamy i dajemy do miski. Dodajemy kaszę jaglaną, przygotowaną wcześniej masę dyniową, gęstą część mleka kokosowego, skrobię, kawę rozpuszczalną i miksujemy wszystko na gładką masę. Przekładamy ją do tortownicy.
9. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
10. Studzimy w otwartym piekarniku przez ok. 30 minut.
11. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy. Mieszamy. Następnie polewamy ostudzone ciasto.
Smacznego!