Przepis na ciasteczka owsiane
Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na zdrowe ciasteczka owsiane. Piekę je kilka razy w tygodniu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. Warto znaleźć chwilę czasu na ich zrobienie, bo jest to doskonały zamiennik kalorycznych ciastek ze sklepu. Kupne często zawierają różne aromaty, konserwanty, syrop glukozowo-fruktozowy, wzmacniacze smaku, cukier, a te domowe są w stu procentach zdrowe.
Przepis nie zawiera mąki ani cukru, więc ciasteczka są idealne także dla osób na diecie bezglutenowej. W środku są miękkie, a na zewnątrz twarde. Rozpływają się aż w ustach.
Zalety zdrowotne płatków owsianych
Płatki owsiane są bardzo zdrowe, mają wysokie walory odżywcze. Zawierają bardzo dużo witamin z grupy B, witaminy E, PP, magnez, selen, błonnik, kwas foliowy, a także składniki mineralne.
Regularne jedzenie płatków owsianych poprawia pamięć, ochrania nas przed miażdżycą i otyłością, a zawarty w nich beta-glikan obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Z tego powodu codziennie na śniadanie jem owsiankę, a w ciągu dnia zajadam się tymi ciasteczkami. Nigdy mi się one nie znudzą.
Przepis na ciasteczka owsiane
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
½ szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki żurawiny/owoców goji/rodzynek
3 łyżki zmielonych migdałów, czy orzechów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć uformowane małe ciasteczka.
Piec w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
*można pomieszać żurawinę z owocami goji, rodzynkami, pokrojonymi daktylami, czy innymi suszonymi owocami.