Przepisy – mleko ryżowe, kokosowe, owsiane, migdałowe
Większość ludzi mleko kojarzy z krową pasącą się na łące. A jak jest naprawdę? W przemysłowych fabrykach krowy na oczy nie widziały łąki i nieba. Karmione są chemicznymi paszami. Jeszcze do niedawna mleko krowie było uważane za podstawowy substytut w diecie każdego człowieka. Jednak naukowy dowiedli, że bardzo dużo ludzi nie toleruje laktozy. Po jego wypiciu występują u nich bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. W mleku krowim jest też dużo hormonu wzrostu, który zaburza prawidłowy rozwój dziecka.
Świetną alternatywą dla mleka krowiego jest roślinne. W ostatnich latach ich dostępność na rynku polskim się spopularyzowała i znajdziemy je w ofercie większości sklepów, nawet w Biedronkach i Lidlach. Kupić możemy mleko sojowe, ryżowe, kokosowe, owsiane, migdałowe i wiele innych. W zależności od wybranego smaku kosztują od 5 do nawet 15 zł za litr. Warto kupować te mleka na promocjach, a w ciągu roku robić je samodzielnie w domu. Zajmuje to bardzo mało czasu, a koszt wyprodukowania wyjdzie nas ok. 2 zł. Poniżej zamieszczę przepisy na moje ulubione mleka.
Mleko ryżowe
Składniki:
½ szklanka ryżu
woda
sól
cukier
Przygotowanie:
1. Ryż zalać wodą i odstawić na noc (ok. 8 godzin)
2. Po tym czasie odlać wodę, następnie przełożyć do garnka i zalać 4 szklankami wody. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.
3. Po wystudzeniu wszystko zblendować.
4. Dodać sól i cukier do smaku. Ja daję 3 łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki soli.
5. Przelać do butelki, można przechowywać maksymalnie 5 dni w lodówce.
Mleko kokosowe
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
4 szklanki wody
szczypta soli
Przygotowanie
1. Wiórki zalać wodą i odstawić na noc (ok. 8 godzin).
2. Przelać wszystko do blendera i zmiksować do gładkiej masy.
3. Jeżeli zależy nam na gładkim mleku, to powinnyśmy przecedzić je przez gazę. Pozostałość wiórek można wykorzystać w owsiance.
Mleko owsiane
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
2 szklanki przegotowanej wody
½ łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane wsypać do kielicha od blendera i zalać wodą.
2. Wszystko zblendować.
3. Masę przecedzić przez gazę do innego naczynia.
4. Mleko posłodzić do smaku.
Mleko migdałowe
Składniki:
1 szklanka migdałów
1 szklanka wrzątku
4 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej, niegazowanej.
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Obrać z łupinek.
2. Obrane migdały zalać 3 szklankami wody i odstawić na noc do namoczenia.
3. Rano migdały zblendować z wodą, w której się moczyły.
4. Zblendowane migdały przelać przez gazę.
5. Dodać 1 szklankę wody, wymieszać i w zależności od upodobań posłodzić.