Przepisy na pyszne lemoniady – smaki lata jesienią
We wrześniu pogoda lubi płatać figle, raz jest zimnej, raz cieplej. Kończy się sezon na ulubione owoce, ale kulinarnie wcale nie musimy rezygnować ze smaków lata.
W zaciszu domowym możemy przygotować wspaniałą lemoniadę. Dodawać możemy do niej różne owoce, np. borówki, truskawki, mango, arbuza. Jeżeli mamy je zamrożone, to codziennie będziemy mogli zachwycać się ich smakiem. Jeśli nie – zawsze możemy mrożonki zakupić w supermarkecie.
Klasyczną, domową lemoniadę przygotowuje się z soku z cytryn, syropu cukrowego oraz wody. Jednak jej smak można w prosty sposób urozmaicić, dodając do napoju świeże zioła (listki mięty, melissy, czy gałązki bazylii) lub rozmaite świeże owoce. Cukier możemy zastąpić miodem, syropem klonowym albo stewią. Jej skład może być przeróżny. Jak wejdziemy już w wprawę jej przygotowywania, to mamy ogromne pole do eksperymentowania.
Ulubione przepisy
Lemoniada cytrynowa
Składniki:
1 kg cytryn
2 l wody niegazowanej
10 łyżeczek miodu (ew. cukru)
Przygotowanie:
1. Cytryny umyć, przekroić na pół, wycisnąć z nich sok.
2. Do soku z cytryn dodać miód i wymieszać.
3. Do dzbanka wlać wodę, sok z cytryn. Wszystko razem wymieszać.
4. Napój ozdobić plasterkiem z cytryny.
Lemoniada malinowa
Składniki:
2 szklanki malin
2/3 szklanki soku z cytryn
1 litr wody
1 szklanka cukru
kilka malin do dekoracji
Przygotowanie:
1. Maliny zasypać cukrem, żeby puściły sok.
2. Wodę wymieszać z cukrem.
3. Maliny zblendować, następnie przetrzeć przez sitko.
4. W dzbanku połączyć syrop malinowy, wodę z cukrem oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ozdobić malinami.
Lemoniada brzoskwiniowa
Składniki:
4 brzoskwinie
1 litr wody
1 szklanka soku z cytryny
1 szklanka cukru brązowego
Przygotowanie:
1. W garnku ugotować pokrojone brzoskwinie w 2 szklankach wody, dodać cukier.
2. Gotować 20 min. Ugotowane owoce zblendować, a następnie przetrzeć przez sitko.
3. Do dzbanka dodać przecier z brzoskwiń, sok z cytryny, wodę. Wszystko wymieszać.
Lemoniada grejpfrutowa lub pomarańczowa
Składniki:
4 grejpfruty / zamiennie pomarańcze
4 łyżki miodu
1 litr wody
2 cytryny
Przygotowanie:
1. Wycisnąć sok z grejpfrutów.
2. Miód połączyć z wodą i sokiem z cytrusów. Wymieszać.
Lemoniada z owocami
Składniki:
1 szklanka wody
4 brzoskwinie
1 szklanka jagód
5 szklanek wody
2 łyżki stewii
Przygotowanie:
1. Do szklanki wrzucić umyte i pokrojone owoce.
2. Wymieszać owoce ze stewią. Dodać wodę.