Pyszne ciasto marchewkowe – cudowne właściwości marchwi

Każdy z nas zna marchewkę, bo jest to u nas bardzo popularne warzywo. Nie wyobrażamy sobie bez niej np. niedzielnego rosołu. Jednak mało kto wie, że z marchwi możemy upiec nawet ciasto.

Warto jej jeść jak najwięcej, ponieważ jest to warzywo bogate w witaminy, takie jak: A, B1, B3, B6, C, E, a także kwas foliowy, błonnik, magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas. Z tego powodu należy jej jeść jak najwięcej. Niestety może to stanowić problem u dzieci, bo zazwyczaj nie przepadają one za żadnymi warzywami, dlatego rodzic może być mądrzejszy i przemycać marchewkę, fasolę, czy cukinię do ciasta. Warzywa nie są wyczuwane w smaku.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

– zawiera dużo witamin i mikroelementów,
– zawiera beta-karoten, który doskonale wpływa na skórę,
– oczyszcza krew,
– pomaga regulować ciśnienie krwi,
– pomaga w trawieniu i zapobiega wrzodom żołądka,
– zabija bakterie powodujące próchnicę,
– pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
– reguluje poziom cukru we krwi,
– zapobiega powstawaniu raka jelita grubego,
– poprawia stan włosów, paznokci i skóry.

Ciasto marchewkowe`

dscf3333

Składniki :
Na ciasto:
2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach
1,5 szklanki mąki pszennej
2 banany
3/4 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli

Na masę:
dżem brzoskwiniowy

Lukier;
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru

carrot-cake-2

Przygotowanie:
1. Banany rozgnieść widelcem. Następnie wymieszać je z olejem i cukrem.
2. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cynamonem.
3. Połączyć masę z tartą marchewką i przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po ostygnięciu ciasto przekroić na pół i posmarować spód dżemem brzoskwiniowym.
6. Przygotować lukier cytrynowy. Szklankę cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny. Ucierać w misce do gładkiej, jednolitej masy. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru.
7. Ciasto z góry posmarować lukrem. Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *