Samo zdrowie – surówki idealne na zimę
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o siebie. Pomoże nam w tym odpowiednia dieta, ponieważ za ich pomocą możemy dostarczyć odpowiednich witamin i składników mineralnych. Dzięki temu uda się nam uniknąć przeziębienia.
Gdy na dworze jest zimno, to często się przegrzewamy, wchodząc np. do sklepów. Niskie temperatury oraz coraz krótsze, ponure dni robią swoje. Dlatego warto zadbać o to, żeby spożywać dużo owoców i warzyw. Wzmacniają one odporność, chronią przed przeziębieniem, ponieważ są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a także zawierają witaminy A,C oraz E. Znajdziemy je w dyni, szpinaku, marchewce, pomidorach, papryce, brokułach. Osoby zdrowe, których dieta jest urozmaicona i bogata w warzywa i owoce nie muszą obawiać się niedoboru witamin.
Zdrowie na talerzu
Surówka z marchewki
Zawiera beta-karoten, witaminę A. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy.
Składniki:
2 sztuki marchewki
½ sztuki jabłka
sok z cytryny
Marchewkę należy zetrzeć z jabłkiem, dodać sok z cytryny i wszystko wymieszać.
Surówka z selera
Seler jest źródłem wielu witamin. Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Dostarcza także witaminy z grupy B.
Składniki:
½ sztuki selera
1 łyżka jogurtu
garść rodzynek
Seler zetrzeć, dodać jogurt, rodzynki. Wszystko wymieszać.
Surówka z buraków
Buraki zawierają bardzo dużo żelaza, wzmacniają układ krwionośny.
Składniki:
2 sztuki ugotowanych buraków
1 łyżeczka soku z cytryny
Buraki zetrzeć na tarce, dodać sok z cytryny.
Surówka z pora
Składniki:
1 por
2 jabłka
4 łyżki majonezu
kawałek białej kapusty drobno poszatkowanej
sól, pieprz do smaku
Pora pokroić w drobne kosteczki, kapustę drobno poszatkować, jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wszystko razem wymieszać i dodać majonez.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
2 jabłka
2 marchewki
1 cebula
50 ml oliwy
pieprz
cukier do smaku
Kapustę kiszoną pokroić na małe kawałki. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Następnie poszatkować cebulę. W misce wymieszać wszystkie składniki.
Surówka z kalarepy
Składniki:
2 kalarepy
4 marchewki
1 jabłko
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu
1 łyżka majonezu
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce. Wszystko razem połączyć, dodać jogurt i majonez. Doprawić do smaku.