Szparagi – ulubione przepisy
W maju i czerwcu szparagi królują w warzywniakach, na targowiskach i w sklepach spożywczych. Sięgamy chętnie po białe i zielone. Nie żałujmy sobie ich, ponieważ sezon na szparagi trwa bardzo krótko, więc przez te dwa miesiące kupujmy ich jak najwięcej. Mają one bardzo dużo witamin.
Szparagi należy wybierać świeże, jędrne, z zamkniętymi główkami.
Zielone szparagi są cieńsze, nie wymagają obierania. Przed gotowaniem należy odciąć końcówki. Najlepiej gotować je na stojąco. Główki powinny znajdować się nad poziomem wody, bo są bardzo delikatne. Gotować należy je maksymalnie 10 minut.
Białe szparagi są grubsze od zielonych, dlatego należy je obrać. Ja zawsze robię to obieraczką do warzyw. Koniecznie trzeba odciąć zdrewniałą końcówkę. Gotuje się je maksymalnie 15 minut.
Szparagi zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych: kwas foliowy, witaminy C, E, beta-karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, glutation, błonnik, inulina
Najprostszy przepis
Szparag pieczone są najlepszą formą do zjedzenia tego cudownego warzywa.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
sól
pieprz
oliwa z oliwek
parmezan
1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy od nich końcówki.
2. Szparagi układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Posypujemy je delikatnie solą i pieprzem.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
4. Wyciągamy szparagi z piekarnika, kładziemy na talerz. Opcjonalnie można je posypać parmezanem.
Szparagi w cieśnie francuskim
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
plasterki sera żółtego
1 roztrzepane jajko
sól
pieprz
sezam
1. Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe grubsze końcówki.
2. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, razem z papierem do pieczenia. Pokroić na 6 równych pasków.
3. Plasterki sera żółtego ułożyć wzdłuż na paskach ciasta.
4. Ciastem francuskim owinąć spiralne każdego szparaga.
5. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
6. Piec w piekarniki nagrzanym do 220 st. C przez 15 minut.
Krem z białych szparagów
Zupa jest o wyjątkowym, delikatnym smaku i kremowej konsystencji.
Składniki:
0,5l bulionu warzywnego
1 pęczek białych szparagów
1 pietruszka
1 ziemniak
1 cebula
olej rzepakowy
1. Szparagi obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki.
2. W garnku, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę.
3. Po chwili dodajemy pokrojonego ziemniaka oraz pietruszkę.
4. Całość zalewamy bulionem.
5. Dodajemy szparagi.
6. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną, przez ok. 30 minut.
7. Zupę blendujemy na jednolity w konsystencji krem.