Wybierz się w końcu na grzyby

Jesienią pojawiają się w lasach masowo grzyby. W ramach relaksu możemy się wybrać na ich zbieranie. Pojawiły się już kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, koźlaki, kanie. W tym roku nastąpiło to trochę później, ponieważ lato było suche i gorące.

Poradnik grzybiarza

Grzyby lubią ciepło i wilgoć, więc zgodnie z przysłowiem „rosnąć jak grzyby po deszczu” jest ich najwięcej po deszczu. Pora dnia nie ma znaczenia, ale lepiej wybrać się wcześniej rano, żeby inni grzybiarze nie zabrali ich przed nami.

Jeśli nie znamy się na grzybach warto zabrać ze sobą doświadczonego grzybiarza. Jeśli nikogo nie znamy, to możemy zabrać ze sobą atlas grzybów jadalnych. Powinnyśmy zbierać wyłącznie te grzyby, których jesteśmy pewni. Większość grzybów z rurkami od spodu jest trująca i niejadalna. Jeśli nie jesteśmy ekspertami, to w ogóle takich nie zbierajmy. W razie wątpliwości możemy zgłosić się do najbliższej Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej, gdzie nieodpłatnie możemy dowiedzieć się, czy dany grzyb jest trujący. Pamiętajmy także, żeby nie niszczyć grzybów nawet tych trujących, ponieważ są one ważną częścią leśnego ekosystemu.

Wybierając się do lasu powinnyśmy odpowiednio się przygotować. Należy zabrać ze sobą koszyk lub pojemnik do którego będziemy zbierać znalezione grzyby. Nawet jeśli nie planujemy grzybobrania, to możemy mieć w kieszeni albo torebce lnianą, przewiewną torbę. Nie powinnyśmy grzybów wsadzać do plastikowych toreb, ponieważ nie mają wtedy czym oddychać. Duszą się w zamknięciu i zaparzają; łatwo się nimi zatruć, bo powstaje pleśń i bakterie. A w wiklinowym koszyku oddychają.

Gdzie rosną?

Podgrzybki znajdziemy praktycznie wszędzie, w lasach sosnowych, liściastych i mieszanych. Lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem. Borowiki znajdują się między sosnami i świerkami, a w lasach liściastych pod bukami i dębami. Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, rosną pod brzozami, topolami. Maślaki rosną w lasach iglastych w trawach.

Po zebraniu grzyba powinnyśmy go oczyścić ze ściółki, a także sprawdzić, czy nie zawiera robaków. W koszyku należy je układać delikatnie, by ich nie uszkodzić. Znaleziony okaz należy delikatnie wykręcić z ziemi za nóżkę raz w jedną stronę, raz w drugą. Pamiętać należy o tym, że tuż pod ziemią jest grzybnia, dlatego warto przykryć to miejsce, żeby grzybnia nie wyschła.

Po powrocie do domu warto jak najszybciej zabrać za oczyszczanie zebranych grzybów. Nie powinno się ich myć, ale delikatnie oczyścić za pomocą wilgotnej szmatki albo szczoteczki. Po oczyszczeniu możemy je zamrozić, wysuszyć, marynować, czy przygotować sos lub zupę.

Jak widzicie powyżej, korzystajcie z jesieni i idźcie do lasu zbierać grzyby. Nie wiadomo, jak długo pogoda będzie sprzyjać.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *