7 pomysłów na błyskawicznie śniadania
Chyba każdy z nas od czasu do czasu ma dość pieczywa na śniadanie. Codzienne kromki z serem, szynką, pasztetem w końcu się znudzą. Ja postanowiłam zmienić swoją dietę i ograniczyłam pieczywo. Jak już muszę się na nie skusić, to wybieram pełnoziarniste. Podzielę się z Wami moimi pomysłami na szybkie i zdrowe śniadania.
1. Owsianka
Owsianka jest bardzo zdrowa, można ją przyrządzić na mleku lub na wodzie. Płatki owsiane należą do najzdrowszych i najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz minerały, w tym cynk, potas wiele innych cennych składników. Najczęściej owsiankę przygotowuję z dodatkiem owoców.
2. Owsianka na zimno
Przyrządza się ją bardzo łatwo i szybko. Na jedną porcję wystarczy: pół szklanki płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki wiórków kokosowych, po łyżce bakalii. Wieczorem wystarczy do miski wsypać płatki, wlać mleko, dodać resztę składników. Włożyć na noc do lodówki i rano mamy przepyszne śniadanko.
3. Tosty z masłem orzechowym
Tosty z masłem orzechowym przygotowuje się bardzo szybko i są one doskonałą alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Wystarczy kromkę chleba posmarować masłem orzechowym. Tosty są bardzo dobrze, ciepłe, chrupiące, a masło się w nich rozpływa.
4. Shake
Owocowy koktajl możemy przyrządzić z każdych owoców, które mamy pod ręką. Ja najbardziej lubię zblendowane banany z jarmużem lub szpinakiem. Dodaję do niego łyżkę białka konopnego. Pyszne, odżywcze śniadanie!
5. Kasza jaglana
Jaglanka jest doskonałą alternatywą dla owsianki. Wystarczy kaszę jaglaną ugotować na wodzie, dodać starte jabłko, miód i kilka orzechów. Ciepła jest najlepsza. Jaglanka zawiera mnóstwo witamin.
6. Racuchy lub naleśniki
Przygotowanie ich zajmuje bardzo mało czasu. Wystarczy według przepisu zmieszać mąkę, z mlekiem, jajkiem. Mnie najlepiej smakują racuchy z jabłkami lub naleśniki z dżemem. Wszyscy moi domownicy są zawsze zachwyceni takim śniadaniem.
7. Tofucznica
To prawie jak jajecznica, tylko robimy ją bez jajek. Wykorzystujemy do tego tofu, czyli ser sojowy, który jest dostępny w sklepach spożywczych. Tofucznicę przygotowuje się bardzo szybko. Na patelni wystarczy rozgrzać olej, pokruszyć tofu, dodać trochę wody i sól czarną – Kala Namak.