Yerba Mate – cudowny afrodyzjak
Yerba Mate to napój przyrządzany z suszonych listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w Ameryce Południowej i osiąga 15 m wysokości. Picie jej jest popularne na całym świecie, dzięki niezwykłym właściwościom wzmacniającym i pobudzającym. Ma specyficzny smak, za którym jedni przepadają, a inni wręcz przeciwnie.
Zalety picia Yerby:
– doskonale pobudza organizm i wyostrza zmysły,
– nie powoduje drażliwości żołądka,
– oczyszcza organizm,
– reguluje ciśnienie,
– zwiększa odporność,
– poprawia przemianę materii,
– doskonale wpływa na jędrność skóry dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
– nie wypłukuje magnezu z organizmu,
– zawiera potas i mangan oraz witaminy (A, C, E, z grupy B),
– wzmaga koncentrację.
Jak przygotować?
Yerba ma inny zupełnie proces przygotowywania niż herbata, ale nie wymaga jakiegoś specjalistycznego sprzętu. Oczywiście można kupić tykwę oraz bombillę, nie jest to drogi zestaw. Jednak na początku wystarczy dzbanek, sitko, filiżanka, susz yerby i woda.
Do tykwy należy wsypać susz, którym wypełniamy naczynie od 1/3 do maksimum 3/4 wysokości. Następnie zalewamy wodą w temperaturze od 65 do 84 stopni. Nie można używać wrzątku, ponieważ wtedy liście krzewu stracą większość swoich właściwości. Temperaturę jest najłatwiej sprawdzić termometrem do żywności.
Gdy woda wsiąknie w susz, po około 3 minutach należy dolać trochę wody i można zacząć pić. Wodę można dolewać na bieżąco, dopóki liście nie stracą swojego koloru i smaku.
Gdzie kupić?
W sklepach internetowych jest dostępnych bardzo dużo rozmaitych rodzajów Yerby. W zależności od gatunku cechuje się dużo mocniejszym smakiem i aromatem. Jeśli nie podejdzie nam smak, to możemy dodać trochę miodu, stewi lub plaster cytryny.
Klasyczna jest Pajarito, ale na początku może okazać się za mocna. Można kupić kilka małych, 50 gramowych saszetek i spróbować różnych smaków, a potem zdecydować się na jeden. Na rynku dostępne są też smakowe yerby, w składzie są różne zioła, czy aromat cytrynowy.