Dieta bezglutenowa. Co możemy na niej jeść, a czego nie?
Ostatnio powstaje bardzo dużo „dziwnych diet”. Mam znajomych będących na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej, witariańskiej, Dukana, śródziemnomorskiej, 1000 kalorii i wielu innych. Naukowcy i lekarze ciągle przekrzykują się w tym, co jest zdrowsze dla naszego organizmu. W każdych badaniach jest trochę prawdy.
Jeśli mamy zdrowy organizm i nie dolega nam żadna poważna choroba, to nie musimy przestrzegać konkretnej diety. Ja uważam, że najlepiej słuchać swojego organizmu, on nam podyktuje, czego nam brakuje. Najważniejsze są owoce i warzywa, bo zawierają dużo witamin.
Dzisiaj chciałabym zapoznać Was z dietą bezglutenową, bo ciągle się o niej mówi w mediach, a pewnie niektórzy nie wiedzą jeszcze, co to jest dokładnie. Obecnie jest to jedna z najmodniejszych diet, bo przeszło na nią dużo gwiazd.
Czym jest dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji produktów zawierających gluten, czyli takich, które zawierają zboża: pszenicy, żyta i jęczmienia. Jest ona konieczna dla osób chorujących na celiakię, a także dla osób uczulonych na gluten. Objawy to między innymi: bóle głowy, zmęczenie, ociężałość, „pszeniczny brzuch”, wzdęcia, bóle stawów. Jeśli chcemy mieć stuprocentową pewność, że jesteśmy uczuleni na gluten, powinnyśmy zrobić sobie konkretne badania krwi. Dietę bezglutenową zaleca się także osobom z chorą tarczycą. Dieta bez tego białka jest też pomocna przy chorobach autoimmunologicznych, m.in. stwardnieniu rozsianym, czy zaburzeniach neurologicznych, takich jak autyzm czy ADHD.
Co można jeść?
Przygotowałam listę produktów, które można spożywać na tej diecie:
– ryż, mąkę ryżową, pieczywo ryżowe i inne produkty, w których składniki to 100% ryż.
– mąkę kukurydzianą, płatki kukurydziane i inne produkty, których składnikiem jest w 100% kukurydza,
– mąka ziemniaczana,
-soja, tofu
– makaron bezglutenowy
– pieczywo bezglutenowe,
– kasza jaglana, gryczana, quinoa,
– ciastka i słodycze bezglutenowe,
– jaja
– mleko i przetwory mleczne,
– mięso,
– owoce, warzywa,
– kakao naturalne,
– kawa naturalna,
– herbata,
,- miód,
– cukier
– przyprawy
Czego nie możemy jeść?
Na diecie bezglutenowej nie możemy jeść:
– mąki pszennej, żytniej,
– makaronów zwykłych,
– pieczywa zwykłego,
– kaszy mannej,
– kaszy jęczmiennej typu pęczak,
– otrębów pszennych,
– gotowych sosów, w tym ketchupu i majonezu,
– ciastek i słodyczy zawierających mąkę pszenną,
– kawy zbożowej,
– wędlin zawierających gluten,
– wszystkie inne produkty zawierające mąkę pszenną, żytnią i jęczmienną.
Czy trzeba tej diety przestrzegać w stu procentach?
Jeśli jesteście chorzy na celiakię, to musicie tej diety przestrzegać już do końca życia. Przed zakupem konkretnych produktów trzeba uważnie czytać składy. Natomiast, jeśli nie dokucza wam żadna choroba, myślę, że warto zrobić sobie w tygodniu trzy dni bez glutenu. Dla mnie to żaden problem, ponieważ nie przepadam za zwykłymi makaronami, czy białym pieczywem. Gotowe sosy są niezdrowe, bo zawierają dużo cukru. Jedzenie dużej ilości mąki pszennej powoduje urośnięcie „brzucha pszenicznego”. Jednak nie popadajcie w paranoję. Jak zjecie ciasto zrobione z mąki pszennej, to nic się Wam nie stanie!