Jak producenci żywności nas oszukują?
Niestety wiele producentów w XXI wieku fałszuje żywność, a my jako konsumenci dajemy się na to nabrać. Myślimy, że wszystko, co kupujemy w sklepach jest zdrowe.
A oni stosują rozmaite sztuczki, by sprzedać jak najwięcej produktów najtańszym kosztem, np. w składzie nie ma podanych wszystkich składników, termin żywności jest wydłużony. Popularne jest także nadmierne wprowadzanie nazw, takich jak: naturalne, tradycyjne przysmaki, staropolski, wiejski. Są to sztuczki, by wydobyć z naszych portfeli jak największą ilość pieniędzy.
Uważaj na jedzenie
– Jaja dostępne w sklepach mają często błędne oznaczenia. Kupuje się jedynki, a w rzeczywistości są to trójki. Czasami zmieniane są nawet terminy przydatności do spożycia.
![](http://cudownezycie.pl/wp-content/uploads/2019/04/food-316412_1280-1024x678.jpg)
– Przed zakupem wędlin należy czytać skład. Producenci często dodają więcej wody, zaniżają zawartość białka, nie wspominają o konserwantach, typu: hydrolizat białka sojowego, stabilizator E450, wzmacniacz smaku, regulator kwasowości. Często mają one także za długi termin przydatności do spożycia.
– Produkty ekologiczne nie są produkowane w odpowiednich warunkach.
– Pieczywo często też nie jest chlebem, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem, bo czasami chleb orkiszowy nie jest takim wytworem piekarniczym, jaki sobie wyobrażamy. W składzie jest jedynie 5% orkiszu.
![](http://cudownezycie.pl/wp-content/uploads/2019/04/bread-2193537_1920-1024x683.jpg)
Na etykiecie nie jest często zamieszczany smalec, czy polepszacze smaku, typu: cukier, kwas askorbinowy, enzymy, emulgator E472e i wiele innych. Myślimy, że kupujemy zdrową bułkę, drożdżówkę, czy pączka, a okazuje, że jest to produkt z wieloskładnikowej mieszanki.
Z chlebem produkowanym na naturalnym zakwasie też nie jest najlepiej, bo piekarnie oszukują, a badania nie potwierdzają obecności bakterii fermentacji mlekowej. Czasami zawierają także olej palmowy, gluten pszenny.
– Tykającą bombą są słodycze, bo większość z nas zapewne spożywa je codziennie, by umilić sobie dzień. Przy produkcji czekolady często jest użyty tłuszcz kakaowy, a nie prawdziwe ziarna kakaowca. Pomijany jest też często gluten, tłuszcz palmowy, czy laktoza.
![](http://cudownezycie.pl/wp-content/uploads/2019/04/glass-1587258_1920-1024x683.jpg)
– Mleko dostępne w sklepach też nie jest często w pełni naturalnym produktem, bo często jest w nim obecność wody.
– Masło zawiera często tłuszcz roślinny, a wyłącznie ma zawierać z definicji tłuszcz pochodzący z mleka.
– Na rynku źle jest z napojami i sokami, bo nie pochodzą one od owoców, ale do produkcji używany jest zagęszczony sok. Jeżeli odwrócimy etykietę, w składzie zobaczymy „sok z zagęszczonego soku”. Pasteryzacja zabija wszystkie najważniejsze witaminy.
– Uważać trzeba przy zakupie gotowych produktów, bo podany na etykiecie wykaz składników nie zawiera wszystkich składników, np. glutaminianu sodu.
![](http://cudownezycie.pl/wp-content/uploads/2019/04/supermarket-4052658_1920-1024x683.jpg)
Niestety nie mamy możliwości uniknięcia sfałszowanej żywności, ale do zakupów możemy być nastawieni sceptycznie. A żywność powinnyśmy wybierać jak najmniej przetworzoną. Przede wszystkim powinnyśmy czytać etykiety. W sklepach jest dostępnych naprawdę bardzo dużo firm sprzedających dobre produkty. Jeżeli nie zaczniemy unikać przetworzonej żywności, to możemy doprowadzić się do wielu groźnych chorób.