Wzmocnij swój organizm – żelazo Ci w tym pomoże
Żelazo pełni bardzo ważne role w ludzkim organizmie, niestety wiele osób ma jego niedobory. Najczęściej tyczy się to wegetarian, wegan, ale także osób na diecie mięsnej.
Funkcje w organizmie
Rolą żelaza jest funkcja związana z transportowaniem i magazynowaniem tlenu. Jest składnikiem hemo- i mioglobiny. Odpowiada także za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, syntezę DNA, czy metabolizm cholesterolu.
Występowanie
Głównym źródłami żelaza w organizmie w pożywieniu są produkty zbożowe oraz mięso. Jednak mało kto wie, że na diecie roślinnej też je znajdziemy. Poniżej wymienię listę produktów z dużą jego ilością:
- pestki dyni,
otręby pszenne,
soja,
fasola biała
soczewica czerwona,
morele suszone,
szpinak,
chleb żytni razowy
jarmuż,
natka pietruszki,
napar z pokrzywy,
kasza gryczana i jaglana,
orzechy,
buraki,
groch,
kakao
sezam,
brokuły,
ciecierzyca,
Żeby żelazo się lepiej wchłaniało w organizmie warto do obiadu dodać jakiś składnik z witaminą C. Przykładowy obiad bogaty w ten składnik to makaron pszenny z sosem pomidorowym, czerwoną soczewicą i kawałkiem papryki czerwonej.
Unikać warto picia kawy i herbaty w okolicach posiłków, ponieważ niekorzystnie wpływają na przyswajalność żelaza. Powinny być minimum godzinne przerwy pomiędzy wypiciem napoju, a spożywaniem obiadu.
Zapotrzebowanie
Dla dorosłych kobiet potrzeba 18 mg żelaza, a mężczyzn 10 mg. W czasie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta do 27 mg ze względu na rozwój nowych tkanek płodu i łożyska oraz zwiększającej się masy hemoglobiny w krwi kobiety.
Jak rozpoznać niedobory?
Niedobory tego składnika najczęściej objawiają się poprzez łamliwość paznokci i włosów, blade spojówki i śluzówki, tworzenie się zajadów w kącikach ust. Spada także sprawność fizyczna i odporność.